30 mei 2010

Zinneke in Brussel




Zoaterdig 22 mei 2010..........
good waer....strakblauwe log
en vier gont vuur de derde kier noa Brussel vuur Zinneke......
Zinneke.....??
un Belaevenis....de Nuther optocht is hie nieks bie...
laes mer ins wat de Belsche hie euver schrieve:


Brussel. Het is er heet. Eindelijk. Tijdens de Zinneke Parade, gisteren, had iedereen de zomer in z’n kop. Zinneke is een Brussels woord. Een verlopen straathond - type vuilnisbakkenras - noemen Brusselaars een ‘zinneke’. Sinds 2000 bestaat er ook de Zinneke Parade. Straathonden lopen niet mee. Wel een hoop zotten die in een bonte optocht door de stad trekken in zelfgemaakte kostuums, met carnavaleske wagens, begeleid door funky dweilorkesten. Buurthuizen, jeugdcentra en scholen doen mee. Zelfs de psychiatrische afdeling van de gevangenis van de Brusselse gemeente Vorst stuurde een delegatie. De tweejaarlijkse Zinneke Parade is uitgegroeid tot symbool van de multiculturele zwier van Brussel.



Op zaterdag 22 mei vond in Brussel de 2-jaarlijkse Zinneke Parade plaats. 200 Brusselse scholen en verenigingen werkten 2 jaar lang samen met kunstenaars aan kostuums, praalwagens en/of eigen muziekinstrumenten rond het thema “Aan tafel”.

Het resultaat mocht gezien worden. Zeker als je weet dat alles gecreëerd werd met recuperatiemateriaal en er geen motoren gebruikt mochten worden om de praalwagens aan te drijven. Het bewijs voor mij dat duurzaamheid én de groene gedachte leven in Brussel. Het blijft niet enkel bij mooie praatjes.

Euver twie joar es ut waer...
mot gier toch ins goan kieke doa....

*













Geen opmerkingen: