29 dec. 2010

Op waeg noa 2011............

twie doezend tien
zit der bienoa op............
un joar woerin veul gebuurde
veural de samenwirking mit der Joep va Nuth,
leverde veul uniek beeldmateriaal,
euver ut Nuth va toen,

mer auch ut Nuth va noe,
kinste neet vergaete,
én zal uiteraard ruim aan bod komme bie Nuthe Kal...........

Vier wille uch bedanke vuur de leuke reaktie's,
de enorme aanluip op oos site
de teller steit deze moand al op:
1201 bezeukers
en euver ut ganse joar 2010
op: 10141.....!!

noe nog un stukske van der Joep:

Nuth, een historie in beeld!

Nuth heeft een rijke historie en gelukkig zijn er een aantal personen die de moeite genomen hebben de geschiedenis van Nuth, uit verder of recenter verleden en vanuit hun interesse en perspectief te beschrijven. Zonder anderen tekort te willen doen zijn Miel Bruls, Lei Coenen, Paul Potgens en Hub Ritzen daarvan prachtige voorbeelden. Mooie verhalen waar mogelijk geïllustreerd met tekeningen, schetsen en, indien voorhanden, zelfs foto’s. Tot 1900 was Nuth een klein rustig dorp met een handvol omringende gehuchten en buurtdorp Vaesrade. Het dorpsbeeld veranderde tot dan maar langzaam maar daarna , met de komst van de mijnindustrie,  leek dat wel 10 keer  sneller te gaan…. te snel om met een pen te beschrijven.

Gelukkig beschikten we vanaf dat moment ook over de mogelijkheid om situaties en gelegenheden met foto en film vast te leggen en dat is volop gedaan. We kunnen nu aan de hand van dat materiaal zien hoe het geweest is en hoe het door de tijd heen veranderde:  soms ter ondersteuning van een verhaal uit het verleden en soms omdat geen verhaal voorhanden is. De foto’s van (en ook hier willen we anderen niet tekort doen) Math America en Klaus Nievelstein zijn legendarisch. Dat heet….. als je dat foto- en film materiaal vinden kunt…want dat is niet altijd even makkelijk!!
De foto’s zitten geplakt in, soms stoffige, fotoalbums… worden bewaard in schoenendozen op zolder of andere vergeten hoek en helaas ook in openbare archieven die door tijd-/geldgebrek het materiaal niet kunnen ontsluiten. Ontelbare websites met nog meer foto’s en incidenteel wordt voor liefhebbers een (vaak prachtig) fotoboek te koop aangeboden maar uiteindelijk blijft het totaal overzicht voor een beperkt publiek toegankelijk.

Dat moet anders kunnen dachten  twee gekken uit Nuth….   als we de handen ineen slaan!  Inmiddels is een initiatief genomen om een website op te zetten waar alle voorhanden foto’s uit Nuth’s verleden via het Internet kunnen worden bekeken en waar de mogelijkheid bestaat de foto’s te downloaden en het eigen materiaal te uploaden en voor anderen beschikbaar te maken.
Ga kijken op www.picasaweb.google.com/NuthvanToen en www.picasaweb.google.com/NuthvanToenVideo wat er tot nog toe aan foto en film materiaal is verzameld. U kunt foto’s downloaden maar wat nog leuker is: U kunt foto’s uit eigen album toevoegen zodat ook anderen ervan genieten kunnen en natuurlijke liefst met een verhaal erbij.
Op de site http://nuthe-kal.blogspot.com/ wordt regelmatig aandacht geschonken aan een speciale foto/gelegenheid of vergelijk gemaakt met hoe het nu is: “In de serie Nuth, vreuger en noe, ein schoen vuurbeeld!”

Kunt U foto’s niet inscannen dan willen we U graag helpen.
Jean Pierre Cremers  klutjes@gmail.com
  
    
 

   
Mer auch in 2011........
gont vier door mit Nuthe Kal,
en Nuth van toen...........

unne gooie roetsch............

Geen opmerkingen: