17 mei 2011

Gawstrèkke, leefst éin mit eine diekke nek........!

 Ein "leuk" bericht huuj in de gazet.....

Staatssecretaris wil verbod ganstrekken

Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw gaat het ganstrekken verbieden. Dat schrijft Bleker in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Bleker vindt het traditionele evenement niet getuigen van respect voor het dier. Ganstrekken gebeurt in Nederland alleen nog in Grevenbicht, waar het evenement op carnavalsdinsdag honderden bezoekers trekt.
 
Mer es er ut gawstrekke in Grevenbicht wil verbeeje, dan zal ut kloonetrekke in Kirchroa, binnekort auch neet mier moage.......! 
 Dan hubbe vier dalik allein nog mer Blekertrekke......!!

Gawstrèkke, liefst één met een dikke nek


 

Er is op de dag van het Gawstrèkke sprake van een sterk saamhorigheidsgevoel dat binnen de gehele dorpsgemeenschap voelbaar is. Elk jaar bezoeken veel toeschouwers het gansrijden. Niet uit sensatie, want dan zouden ze het na een aantal keren wel gezien hebben. In Grevenbicht is carnavalsdinsdag een hoogtijdag waarop veel oud-inwoners het dorp bezoeken vanwege de bijzondere sfeer. Ook was het verzet groot toen in de jaren tachtig door acties van de Dierenbescherming het voortbestaan van het “Gawstrèkke” werd bedreigd. Het belang dat de inwoners van het gezellige Maasdorp hechten aan het Gawstrèkke, vloeit voort uit het oeroude karakter ervan. Men ervaart het Gawstrèkke als een ritueel dat hen verbindt met de gemeenschappelijk beleefde geschiedenis van hun voorouders. Door het Gawstrèkke onderscheidt “Beeg”, zoals het dorpje heet in plaatselijk dialect, zich van de rest van de wereld en wordt de eigen identiteit versterkt. De “Folkloristische Vereiniging GAWSTRÈKKERS BEEG” beschouwt zich als de hoedster van deze dorpstraditie, welke zij koestert als een kostbaar familiedocument. Ganstrekken is een vorm van monumentenzorg

Geen opmerkingen: